Cara-cara tanam Avocado di Malaysia (Steps with pictures)


Barang yang diperlukan 

1. Avocado ( kita akan guna biji dia )

2. Cawan / any small container ( lagi bagus kalau memanjang ke bawah)

3. Batang lidi korek gigi (toothpick) 3 atau 4 batang

4. Air haha

Step by step hehe.

1. I beli avocado yg dah masak (ripe avocado) jadi senang boleh terus makan dan mula menanam. 

2. Now cut the avocado


3. Keluarkan biji dia. Kemudian, basuh biji tersebut.

4. Kupas kulit biji itu ( kalau tak nak pun takpe )

5. Kenal pasti mana atas, mana bawah

Ni bahagian atas. Bahagian ni biar terdedah ke udara, jangan kena air.

Ini pula bahagian bawah. The roots will grow from here. Bahagian ini yang akan direndam ke dalam air.

6. Cucuk lidi supaya bahagian atas dan bawah boleh dipisahkan. Kemudian letak dalam bekas. Lepas itu, isi la air. 

6. Tunggu dalam 2weeks-6weeks untuk pertumbuhan anak pokok sebelum letak di dalam tanah.

Good luck!! 🙂

Advertisements